Folyamatfejlesztés és fánksütés?

folyamatfejlesztéssel fánkot sütni

Az idei nyár is hozott új ismerősöket, barátokat.  A bemutatkozásnál minden alkalommal elhangzott a kérdés ezúttal is: „De, mit is jelent pontosan a folyamatfejlesztés? Mit is csinálsz tulajdonképpen?” 🙂

Ilyenkor általában érkezik a következő kérdés: „Na jó, de milyen folyamatokról van szó? ”

Minden tevékenység értelmezhető folyamatként. Vegyük például a főzést. Tegyük fel, hogy kitalálod, fánkot sütsz.

Kivágtatsz a konyhába és elkezded összeállítani az tésztát. Menet közben rájössz, hogy nincs élesztőd otthon, és lisztből is kevesebb van. Félbehagyod a főzést, leugrasz a sarki boltba megvenni a hiányzó hozzávalókat. Folytatod a főzést, de rájössz, hogy nem tudod, meddig kell keleszteni a tésztát. Keresel gyorsan egy receptet, és közben észreveszed, hogy a recept szerint citromhéjat is tehetnél a tésztába.  Imádod a citromos ízt a fánkban, de nincs otthon citromod és kedved sincs újra leugrani a boltba. Elengeded a citromot. Közben úgy látod, talán megkelt a tészta. Kisütöd. Kicsit nehéz lett a fánkod tésztája (nem is csoda, mivel emlékezetből állítottad össze) citromhéj sincs benne. Ja és több mint három órát töltöttél a konyhában, a boltba ugrálásról nem is beszélve. Elvesztegettél egy csomó időt és a végeredménnyel sem vagy elégedett.

Ezzel szemben én, folyamatfejlesztőként az alábbiakat
tanácsolnám neked a fánksütéshez:  

  1. válaszd ki a receptet
  2. ellenőrizd, van-e otthon minden hozzávaló
  3. ami nincs, arról írj bevásárlólistát
  4. szerezd be a hozzávalókat
  5. készülj elő a főzéshez
  6. a recept alapján készítsd el a fánkot
  7. ha ízlik, tartsd meg a receptet

Mi a különbség? Elsősorban a tervezés. Így biztosan nem fogsz több mint három órát a konyhában tölteni és a fánkod is jól sikerül.

Természetesen lehet még tovább fokozni a fánk sütés optimalizálását: elektromos eszközök használata, receptek tesztelése stb. J

Sütünk fánkot? 😉

Folyamatfejlesztés és fánksütés?

One thought on “Folyamatfejlesztés és fánksütés?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top