Folyamatfejlesztés és vezetői magány

Vezetői magány

Neked is ismerős? Vannak olyan kérdések, ötletek, problémák, amiket cégvezetőként  nincs kivel megbeszélned? Nem akarod terhelni a családodat, a barátaidat a céges ügyeiddel, de nincs más, akivel őszintén tudnál beszélni ezekről a témákról?

Vető Zsuzsi üzleti coachcsal éppen arról beszélgettünk, milyen konkrét esetekben hogyan tudjuk a folyamatfejlesztést és az üzleti coachingot ötvözni, amikor szóba került a vezetői magány.

De mi is az a vezetői magány?

A vezetői magány az helyzet, amikor a vezető úgy érzi, hogy nincs megfelelő támasza a döntéshozatali folyamatokban, nehézségei vannak a stressz vagy akár a siker kezelésében. Gyakori jelenség, amivel számtalan esetben találkozom én is a folyamatfejlesztés projekteken.

A vezetői magány több okra vezethető vissza:

  1. A vezetők általában kevés olyan emberrel vannak körülvéve, akikkel őszintén megoszthatják a gondolataikat és az aggodalmaikat. A döntéseiket befolyásoló tényezők és a döntések következményeinek súlya miatt gyakran érzik elszigeteltnek magukat.
  2. A családot, a barátokat nem akarják a vállalati problémákkal, kérdésekkel terhelni vagy nem jutnak előbbre az ő tanácsaikkal.
  3. A vezetői magányhoz hozzájárulhat az időhiány és a túlmunka is. A cégvezetők legtöbbször kevés időt szánnak arra, hogy egy coachcsal vagy mentorral beszéljenek, aki segíthet a magányuk feloldásában.

Zsuzsi elmesélte, hogy az egyik ügyfele fél éve halogatott egy döntést, amit hat alkalom, azaz hat óra alatt sikerült az ő segítségével meghoznia. Ezzel egy időben az ügyfél elmondta azt is, hogy teljesen nyugodt a döntéssel kapcsolatban, és így a korábbi elképzelései, tervei végre helyet kaptak a vállalkozásában. Lelkesen vágott neki az újonnan nyílt lehetőségeknek, és már nem gátolták a korábbi félelmei, aggodalmai.

Fontos tehát, hogy a vezetők tudatosan kezeljék a vezetői magányt, merjenek szakértői segítséget kérni, mert az elszigeteltség negatívan hat a döntéshozatalra és befolyásolja a teljesítményt. És ha a cégvezető tud dönteni, nő a folyamatfejlesztés eredményessége is.

Folyamatfejlesztés és vezetői magány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top