5 nyomós érv, miért használj vállalatirányítási rendszert

Cégvezetőként érezted már, hogy lassan mennek a céged ügyei? Túl sok időbe telik, amíg megkapsz egy kimutatás? Vagy sokat panaszkodnak a kollégáid, hogy lassú a táblázatkezelő? Arra gondoltál már, hogy keress egy megbízható vállalatirányítási rendszert? Egy olyan rendszert, ami jelentősen segít hatékonyan és transzparensen működtetni a vállalkozásodat?

Az alábbi cikkben összegyűjtöttem öt nyomós érvet, miért is érdemes vállalatirányítási rendszert használni.

Mik is azok az ERP vagy vállalatirányítási rendszerek?

Nagy vonalakban a vállalatirányítási rendszerek olyan informatikai megoldások, melyek akár a vállalat minden tevékenységi területén – például beszerzés, rendeléskezelés, számlázás, törzsadatkezelés – adatot tárolnak, továbbítanak. Ezen kívül lehetővé teszik az adatok feldolgozását, lekérdezését a rendszert működtető személyek által.  Az ERP (Enterprise Resource Planning) vagy vállalati erőforrástervező rendszer a vállalatirányítási rendszernél szűkebb kategória, mégis ez az elnevezés terjedt el a vállalatirányítási rendszer szinonimájaként.

ERP az agy

Az ERP tehát az agy a vállalkozásodban. Szinte láthatatlanul tartja mozgásban a folyamatokat, figyelmeztet a hibákra, határidőkre, betartja a számviteli követelményeket és nagyszerű kimutatásokat készít.

Miért használjunk vállalatirányítási rendszert?

Az ERP rendszerek bevezetése jelentős költséggel jár, ami legtöbbször csak hosszú távon térül meg. Ennek ellenére számos olyan előnye van, ami már a kezdeti használatnál érezhető. Nézzük, mik is ezek:

 

 1. Hatékonyság: az ERP rendszer használatával kiküszöbölhető, hogy a különböző tevékenységekre, feladatokra külön rendszereket használjunk. Egy adott informatikai rendszerben szervezetten tárolhatók az adatok és működtethetők a munkafolyamatok. A vállalat munkatársai egyidőben hozzáférnek a rendszerhez, nem kell egymásra várniuk ahhoz, hogy folytassanak vagy befejezzenek egy feladatot. A vállalatirányítási rendszerekben a folyamatokat automatizálni lehet, amivel jelentősen növelhető a produktivitás, továbbá időt és ezzel együtt pénzt lehet megtakarítani.

Ahhoz például, hogy egy vevő megrendelése bekerüljön a gyártási folyamatba az értékesítést és a gyártást végző munkatársaknak még csak beszélniük sem szükséges egymással. Az értékesítő beviszi az ERP-ba a vevő megrendelését, ami a rendszeren belül automatikusan eljut a gyártási modulba. Itt legyártják a terméket, amit majd kiszállítanak a vevőnek. Mindezeknek természetesen előfeltétele, hogy az ERP rendszerben pontosan be legyenek állítva a folyamatok és a munkatársak ismerjék is őket.

vállalatirányítási rendszer
 1. Kevesebb az emberi hiba: mivel az adatok tárolása, feldolgozása és egyes folyamatok működtetése automatikus a rendszerben, számos, a manuális adatbevitelből és feldolgozásból eredő emberi tévesztés elkerülhető.
 1. Megbízhatóbb és gyorsabb az adatok lekérdezése, hiszen minden adat elérhető egy helyen, és a legtöbb ERP-ban előre beállítható milyen adatot, milyen formában és mikor szeretnénk letölteni. A beszállítóktól kapott ajánlatokat például könnyedén össze lehet hasonlítani, ahogy az áfa összesítést is gyorsan el lehet készíteni.
 1. Egyszerűbb a folyamatok ellenőrzése, a kockázatkezelés. Ez az előny is abból ered, hogy egy adott rendszerben tároljuk és dolgozzuk fel a vállalat adatait. Így ugyanis pontosan meg lehet határozni, hol szükséges ellenőrzést vagy jóváhagyást beiktatni egy munkafolyamatba. Az ERP-ban például beállítható, hogy csak a cégvezető hagyhassa jóvá a szállítói számlák kifizetését.
 1. Elégedettebb vevők és munkatársak. Ez az előny tulajdonképpen az előző négy pont következménye. Egy jól előkészített és végrehajtott ERP bevezetés után a munkatársaid olyan eszközt kapnak segítségül, amivel hatékonyan tudják ellátni a feladataikat és ezáltal magabiztosabban kiszolgálni a vevőigényeket.
elégedettség

Fontos azonban kiemelni, hogy a felsorolt előnyöket csak akkor élvezheted maradéktalanul, ha nagyon körültekintően választasz ERP rendszert. Elengedhetetlen, hogy még a kiválasztás előtt

 

 • vizsgáld át az összes munkafolyamatodat, lehet-e egyszerűsíteni, racionalizálni őket
 • fogalmazd meg világosan, milyen elvárásaid vannak a vállalatirányítási rendszerrel kapcsolatban. Itt figyelembe kell venned a jogi, számviteli és egyéb előírásokat, követelményeket is.

Ezek után kezdődhet a keresés. Van miből választanod, mivel számos ERP rendszer áll a KKV-k rendelkezésére a magyar piacon. Függetlenül attól, mekkora a vállalkozásod, biztosan találsz megoldást. Kérd szakértő tanácsomat.

 

5 nyomós érv, miért használj vállalatirányítási rendszert

7 thoughts on “5 nyomós érv, miért használj vállalatirányítási rendszert

 1. Wow, wonderful blog format! How lengthy have you ever been blogging for?
  you made running a blog look easy. The total look of your web site is great,
  let alone the content! You can see similar here sklep online

 2. Thanks for one’s marvelous posting! I quite enjoyed
  reading it, you are a great author. I will be sure to bookmark your
  blog and definitely will come back someday. I want to encourage one to continue your great
  posts, have a nice weekend! I saw similar here: Najlepszy sklep

 3. Hey there! Do you know if they make any plugins to
  assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some
  targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Kudos! You can read similar art here: E-commerce

 4. Hello! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.
  If you know of any please share. Many thanks! You can read similar text here: Najlepszy sklep

 5. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m
  not seeing very good results. If you know of any please share.
  Appreciate it! You can read similar article here: Sklep online

 6. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my website
  to rank for some targeted keywords but I’m not
  seeing very good results. If you know of any
  please share. Thanks! I saw similar text here: GSA Verified List

 7. Wow, wonderful weblog format! How lengthy have you been running a blog for?
  you made blogging glance easy. The whole glance of your website is wonderful, let alone the content material!

  You can see similar here e-commerce

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top