Mi a jó tervezés alapja? A jó célmeghatározás!

célmeghatározás

Évtervezés kisokos 1.

Szerintem a legjobb módszer a célok meghatározásához a SMART módszer. De mitől smart a SMART? 

Attól, hogy öt alapvető szempont szerint segíti a célok meghatározását:

  1. Specifikus: legyenek konkrétak a céljaid. Ne csak annyi legyen a célod, hogy bevételnövekedést szeretnél elérni 2024-ben, hanem az, hogy 15%-os bevételnövekedés elérése a cél 2024. július 31-ig.
  2. Mérhető: a célodnak könnyen mérhetőnek kell lennie. Az előbbi példával a 2023. évi bevételhez képest 15%-os bevételnövekedés elérése 2024. július 31-ig.
  3. Elérhető: legyenek reálisak a céljaid, most ne álmodozz! A példánkat nézve, tudnod kell, hogy valóban megvalósítható-e a 15%-os bevételnövekedés 2024. július 31-ig és nem egy irreális álom.
  4. Releváns: az éves célok az üzleti stratégiád részei, úgy határozd meg őket, hogy a hosszú távú céljaidat támogassák.
  5. Időhöz kötött: legyen időkerete a céljaidnak a példánkban ez 2024. július 31. A célok időkerete nagyban segít abban, hogy fókuszáltan és hatékonyan tudj dolgozni a célok elérésén.

Ha sikerült meghatároznod a céljaid a jövő évre, válaszd ki a 3 leginkább fontosat, és ezek közül is azt az egyet, ami a legfontosabb. Csak erre fókuszálj. Ha teljesült, jöhet a többi.

Mi a jó tervezés alapja? A jó célmeghatározás!

4 thoughts on “Mi a jó tervezés alapja? A jó célmeghatározás!

  1. Thanks I have recently been looking for info about this subject for a while and yours is the greatest I have discovered so far However what in regards to the bottom line Are you certain in regards to the supply

  2. Jeg setter pris på at du tok deg tid til å skrive og dele denne innsiktsfulle artikkelen. Den var klar og konsis, og jeg fant dataene veldig nyttige. Din tid og energi brukt på forskning og skriving av denne artikkelen er sterkt verdsatt. Enhver som er interessert i dette emnet vil uten tvil dra nytte av denne ressursen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top