Az idei nyár is hozott új ismerősöket, barátokat. A bemutatkozásnál minden alkalommal elhangzott a kérdés ezúttal is: „De, mit is jelent pontosan a folyamatfejlesztés? Mit is csinálsz tulajdonképpen?” 🙂
Ilyenkor általában érkezik a következő kérdés: „Na jó, de milyen folyamatokról van szó? ”
Minden tevékenység értelmezhető folyamatként. Vegyük például a főzést. Tegyük fel, hogy kitalálod, fánkot sütsz.
Kivágtatsz a konyhába és elkezded összeállítani az tésztát. Menet közben rájössz, hogy nincs élesztőd otthon, és lisztből is kevesebb van. Félbehagyod a főzést, leugrasz a sarki boltba megvenni a hiányzó hozzávalókat. Folytatod a főzést, de rájössz, hogy nem tudod, meddig kell keleszteni a tésztát. Keresel gyorsan egy receptet, és közben észreveszed, hogy a recept szerint citromhéjat is tehetnél a tésztába. Imádod a citromos ízt a fánkban, de nincs otthon citromod és kedved sincs újra leugrani a boltba. Elengeded a citromot. Közben úgy látod, talán megkelt a tészta. Kisütöd. Kicsit nehéz lett a fánkod tésztája (nem is csoda, mivel emlékezetből állítottad össze) citromhéj sincs benne. Ja és több mint három órát töltöttél a konyhában, a boltba ugrálásról nem is beszélve. Elvesztegettél egy csomó időt és a végeredménnyel sem vagy elégedett.
Ezzel szemben én, folyamatfejlesztőként az alábbiakat
tanácsolnám neked a fánksütéshez:
- válaszd ki a receptet
- ellenőrizd, van-e otthon minden hozzávaló
- ami nincs, arról írj bevásárlólistát
- szerezd be a hozzávalókat
- készülj elő a főzéshez
- a recept alapján készítsd el a fánkot
- ha ízlik, tartsd meg a receptet
Mi a különbség? Elsősorban a tervezés. Így biztosan nem fogsz több mint három órát a konyhában tölteni és a fánkod is jól sikerül.
Természetesen lehet még tovább fokozni a fánk sütés optimalizálását: elektromos eszközök használata, receptek tesztelése stb. J
Sütünk fánkot? 😉